Blog

mrt 9th

Het geheim van de citroenschil

Posted by with 1 Comment

Sommige mensen zullen alleen al bij het idee aan citroen een zuur gezicht trekken. Maar citroen is heel gezond voor je en vooral de citroenschil heeft veel gezondheid-bevorderende eigenschappen. In de lente, de periode van het hout element, geeft de gele vrucht extra ondersteuning aan de lever en galblaas.

Een klein overzicht van de gezonde eigenschappen van de citroenschil:

 • Bevat ontzettend veel vitamine C (meer dan het vruchtvlees)
 • Bevat veel pectine. Pectine helpt bij galblaaspijn of bij blokkades door galstenen. Ook helpt pectine bij het verminderen van onbedwingbare trek.
 • Bevat veel antioxidanten. Deze beschermen ons tegen oxidatie van een virus of bacterie; en reinigen de lever doordat ze gifstoffen verwijderen.
 • Bevast hespiridine en diosomine. Dit kan helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte, maar ook bij het beschermen van de vaten en verminderen van ontstekingen.
 • Verbetert de darmgezondheid en daarmee de algehele spijsvertering
 • Verlaagt de bloedsuikerspiegel

Je kan de schil bijvoorbeeld raspen en in je gerechten toevoegen. Of je nu een cake bakt, een salade of soep maakt, je voegt een vleugje frisheid en gezondheid toe. Of maak lekker citroenthee of -sap met de recepten hieronder!

Als je aan de slag wilt met citroenschil, zorg dan dat je onbespoten, biologische citroenen koopt. Was de citroen voor gebruik met water en appelazijn of wat baking soda. Zo voorkom je dat je ongewenst gifstoffen of pesticiden binnenkrijgt.

Citroenthee

Ingrediënten:

2 biologische citroenen
1 liter water
Honing naar smaak

Pers de citroenen uit en bewaar het sap. Kook de citroenschillen in het water gedurende 15-20 min. Schenk daarna het hete citroenwater in een theepot of thermoskan en voeg het citroensap toe. Voeg wat honing naar smaak toe en geniet van een heerlijke frisse en vooral gezonde thee!

Citroensap

Nodig: Blender

Ingrediënten:

2 biologische citroenen
½ liter water
honing naar smaak

Verwijder de kroontjes en pitten uit de citroenen. Doe de citroenen met het water en de honing in de blender en blend tot het sap geworden is.

Tip: in de zomer kan je wat ijsblokjes toevoegen in de blender voor extra verkoeling.

 1. Mary Draisma
  12 maart 2018 at 23:20

  Lieve Thérèse, bedankt voor de regelmatige leerzame en gezonde tips!
  Héél blij mee!??

  Reply

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *