Blog

feb 24th

In balans met de vijf levenselixers

Posted by with No Comments

De temperatuur zou je doen twijfelen of de lente wel echt begonnen is, maar de zonnige dagen liegen er niet om. Wat een heerlijk weer! Je voelt de zon warmer worden en iedereen wordt langzaam weer actiever.

Zowel de natuur als jouw lichaam en geest zijn aan het ontwaken. De lente is dan ook de ideale periode om extra aandacht te richten op de vijf levenselixers. ‘De vijf- wat?’, denk je nu misschien. Maar zo onbekend als het klinkt, is het helemaal niet!

Het woord elixer komt uit het Arabisch en wordt doorgaans beschreven als een drankje met bepaalde magische of geneeskundige eigenschappen. De vijf levenselixers zijn magisch op hun eigen manier, maar halen we gewoon uit de natuur: adem, water, (goede) voeding, zon en beweging.

Ademen doen we automatisch, maar hoe bewust ben jij je van je ademhaling? Hoeveel water (thee, vruchtensappen e.d. tellen niet!) drink jij per dag? Kies jij bewust voor je voeding? Ga je regelmatig naar buiten? Doe jij aan bewuste beweging? Des te meer jij je bewust bent van deze elixers, des te beter je jouw lichaam en geest in balans kunt brengen.

De levenselixers en de vijf elementenleer

De levenselixers zijn direct verbonden aan de cyclus van de vijf elementenleer. Hierdoor zijn alle elementen en elixers onderling aan elkaar verbonden. Zonder elkaar kunnen ze niet functioneren. Als je van een van de vijf een tekort hebt dan raak je al snel uit balans.

We kunnen de vijf elementen en elixers als volgt aan elkaar verbinden:

Beweging – hout element – lente
Zon – vuur element – zomer
Voeding – aarde element – nazomer
Adem – metaal element –  herfst
Water – water element – winter

Meer balans in jouw levenselixers en elementen

  • Ga elke dag minimaal een half uur naar buiten. Door buiten te zijn pak je zonlicht en voed je jouw vuur element.
  • Richt je aandacht voor een langere tijd – vooral wanneer je buiten bent – bewust op je ademhaling. Zo voed je jouw metaal element.  
  • Zorg dat je altijd een flesje water (bij voorkeur geen plastic) bij je hebt en dat je thuis en op werk een fles water in de buurt hebt. Zo drink je ongemerkt meer water en voed je jouw water element.
  • Kies je voeding bewust (bijvoorbeeld bij het seizoen) en zorg dat je rustig eet; met aandacht voor wat er op je bord ligt (zie ook het blog over mediteren). In koude periodes kies je bij voorkeur niet voor sla en rauwkost, maar voor warme gerechten zoals soep. Zo voed je jouw aarde element.
  • Beweeg elke dag. Dat hoeft heus niet per se in de sportschool. Een goed stuk wandelen of fietsen is ook al goed. Bewegen smeert je scharnierpunten, zoals je heupen, knieën, schouders en polsen. Daarmee voed je jouw hout element. 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *