Blog

feb 9th

Jouw lichaam soepel maken voor de lente!

Posted by with No Comments

Hoewel het buiten nog koud is, kan je de energie van de lente en het kleine yang al goed voelen. De dagen worden langer en je hoort de vogels ’s ochtends tjilpen.

Het begin van de lente draait allemaal om innerlijke groei. De natuur maakt zich klaar om te ontluiken en dat is precies wat wij ook doen tijdens deze periode. Misschien voel jij je wel anders dan een paar weken geleden. Misschien voel je dat je nieuwe energie krijgt, creatieve impulsen en zin om nieuwe plannen te maken. Ga hier vooral lekker mee aan de slag en kom in beweging. Laat alles op een natuurlijk wijze, van binnenuit tot stand komen.

Bij de lente hoort het hout-element. Tijdens de Do-In lessen besteden we tijdens deze periode extra aandacht aan. Na een seizoen van rust in het grote yin (de winter), maken we ons nu klaar voor de beweging, groei en expansie die de lente met zich meebrengt. En dat vraagt om een soepel lichaam en een goede doorstroming in het hout element!

Lever-galblaasstrekking

Dit kun je zelf stimuleren door regelmatig de masunaga lever-galblaasstrekking te doen; één van de basisstrekkingen uit de Do-In. Je kan deze strekking ook met een partner doen (zie de foto onderaan).

lever galblaasstrekking

  • Ga ontspannen op de grond zitten en spreid je benen zo wijd mogelijk. Zorg dat je rug recht is, dat je voor je zitbotjes zit en dat je de knieën recht houdt, zodat je benen in contact blijven met de vloer. Voel zelf jouw grens aan.
  • Breng je rechterhand naar je rechtervoet, waarbij je de rechterzij naar je rechterdijbeen brengt.
  • Breng je linkerarm omhoog en vervolgens in de richting van je rechtervoet. Als het je lukt, breng je beide handen bij elkaar. Lukt dit niet, of heb je schouderklachten? Houd dan je linkerarm omhoog, of leg deze op je rug.
  • Adem rustig in en uit en laat spanning los op je uitademing.
  • Blijf een aantal ademhalingen in deze strekking en wissel dan van kant. Vaak heb je een makkelijke en minder makkelijke kant.

De strekking vindt plaats aan de binnenkant van de dijbenen voor doorstroming in de levermeridiaan). Door zoveel mogelijk de bovenste arm te strekken, activeer je doorstroming in de galblaasmeridiaan, aan de zijkant van je lichaam. De doorstroming kan aanvoelen als een tinteling of prikkeling. Dit is de qi (energie) die op gang wordt gebracht. Deze doorstroming voedt de pezen en gewrichten.

Hoe vaker je de strekking doet, hoe meer soepelheid je zal ervaren!

IMG_4939

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *