Blog

jun 17th

De bijzondere werking van geuren

Posted by with 2 Comments

Die frisse ochtendgeur wanneer je de deur uitgaat, die zachte geur van de bloesems in de bomen, of die zilte zeelucht aan het einde van een warme stranddag. De zomer brengt heerlijke geuren met zich mee. De warme temperaturen zorgen ervoor dat planten, bomen en bloemen meer geurstoffen afgeven. En dat ruik je in de lucht!

Geur heeft een bijzondere en sterke werking. Bij elke ademhaling nemen we geuren waar en zelfs voordat we dit op een bewust niveau doen, zijn we er onbewust al mee in aanraking geweest. Dit komt doordat geuren nauw verbonden zijn met onze herinneringen en emoties.

Geuren hebben o.a. invloed op onze stemming en smaakbeleving, doordat ze onze zenuwen in het emotionele centrum van de hersenen prikkelen. Zo kan een geur een fijn en ontspannen gevoel creëren, bijvoorbeeld tijdens een massage. Maar ook tijdens de lessen in de Beweegstudio speelt geur een belangrijke rol. We verdampen regelmatig de Davos kuurolie van Chi, welke is samengesteld uit stoffen die de lucht zuiveren en de ademhaling stimuleren.

In de massagepraktijk worden geuren voornamelijk gebruikt in de vorm van etherische oliën. Deze hebben naast de heilzame werking van de geur ook een geneeskrachtige werking op ons lichaam. Etherische oliën worden gewonnen uit planten, bomen, vruchten en bloemen en zijn sterk geconcentreerd, waardoor ze altijd verdund gebruikt worden.

Wil je zelf eens aan de slag met de geuren van etherische oliën? Onderstaande oliën passen mooi bij de zomerperiode. Je kan deze bijvoorbeeld gebruiken voor een (voet)bad, een massageolie of voor je olieverdamper of geurbrander in huis.

 • Pepermuntolie: heeft een verkoelende en verfrissende werking en een positief effect bij hoofdpijn, spierpijn, jeuk en vermoeidheid. Je kan een paar druppels op een zakdoek doen of op je hoofdkussen, voordat je gaat slapen.
 • Lavendelolie: zorgt voor rust en ontspanning en helpt bij stress en slapeloosheid. De combinatie van pepermuntolie en lavendelolie is heerlijk voor een voetbad voor vermoeide en opgezette voeten.
 • Grapefruitolie (Citrus): heeft een activerende en verfrissende werking die leidt tot vrolijkheid en helderheid. Deze geur is heerlijk in een olieverdamper, maar ook in bad of als massageolie.
 • Eucalyptusolie: activeert de stroming van levensenergie, zorgt voor lucht in de holtes en werkt slijmoplossend en verkoelend. Eucalyptus is een ideale geur bij verkoudheid om sinusinfecties tegen te gaan.

Om een etherische olie te mengen, heb je altijd een basisolie nodig, zoals jojoba olie of amandelolie. Voor in bad gebruik je 1 tot 15 druppels olie en 10 ml. basis badzeep. Voor een voetbad heb je 1 tot 5 druppels olie nodig en 2 tot 5 ml. basisolie; en voor massageolie gebruik je 5 tot 10 druppels en 25 tot 35 ml. basisolie. Voor gebruik in de olieverdamper gebruik je water als basis en voeg je 5 tot 10 druppels olie toe.

En geniet vooral ook van de heerlijke geuren die de natuur in deze periode te bieden heeft!

 1. Iris Minke
  17 juni 2017 at 14:15

  Leuk om te lezen, Therese! Xxx

  Reply
 2. Jannie
  18 juni 2017 at 13:35

  Dankjewel Therese leuk dat je dit altijd met ons deelt fijne dag Jannie

  Reply

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *