Blog

apr 6th

Reiniging voor lichaam en geest

Posted by with 2 Comments

De eerste warme zonnestralen lieten zich al snel zien dit jaar. De lente is aangebroken en dat brengt een explosie van levensenergie met zich mee! Er groeien nieuwe blaadjes aan de bomen, vogels bouwen hun nesten en de avonden worden langer. Het is de ideale tijd om nieuwe dingen te ondernemen en een grote schoonmaak te houden. Niet alleen in huis, maar ook voor je lichaam en geest.

De lente gaat gepaard met het element Hout. Houtenergie staat voor groei, ontwikkeling en flexibiliteit.  Bij het hout element horen de meridianen van de lever en de galblaas. De lever en de galblaas zorgen voor de verwerking van de afvalstoffen en de vertering van de vetten. Daarnaast zorgt de lever voor de evenwichtige verspreiding van Qi (levensenergie).  Wanneer dit proces niet goed verloopt, heeft dit invloed op alle processen in het lichaam.

Je lichaam reinigt zichzelf voortdurend. Door een korte periode nagenoeg geen schadelijke stoffen tot je te nemen, zorg je ervoor dat je lichaam zichzelf optimaal kan reinigen. Sommige mensen doen aan het begin van de lente dan ook een detox. Bijvoorbeeld een sap-kuur van een aantal dagen, of een paar weken alleen maar salades en soepen eten. Maar dat is lang niet voor iedereen de juiste manier en het kan ook anders.

Het is belangrijk om veel vers en onbewerkt voedsel te eten. De kleur die bij het houtelement hoort is groen en de smaak is zuur. Eet daarom veel groene (blad)groenten en zure appels. Maar ook bloemkool, verse peterselie en rucola zijn goede voedingsmiddelen om nu meer te eten. Vermijd gefrituurd en gebakken voedsel zoveel mogelijk. Matig met alcohol en koffie en drink voldoende water en kruidenthee. Vooral brandnetelthee, zoals ik in een eerder blog schreef, heeft een zeer zuiverende werking.

Een leverpakking stimuleert de reiniging van je lichaam. Je kan een vochtig, warm kompres bovenaan de rechterkant van je buik leggen en zo een half uur blijven liggen. Voor extra warmte kan je een warme kruik gebruiken. Je kan ook een leverpakking met groene leem of klei doen; dit werkt sterk ontgiftend (bijvoorbeeld de Vergartil van Chi). Je smeert hetzelfde gedeelte in met klei als waar je het kompres zou neerleggen en bedekt dit met een katoenen doek en warme deken. Laat de klei zijn werk doen.

Ook slaap is een belangrijk onderdeel van je lichaamsreiniging. Tussen 01:00 en 03:00 is de leverenergie volgens onze orgaanklok op zijn sterkst en wordt het bloed gezuiverd, afvalstoffen verwerkt en hormonen gereguleerd. Maak er een gewoonte van om voor 23:00 naar bed te gaan, zodat je in de juiste slaapfase bent voor de lever.

Behalve dat de blauwe lucht, de groene kleuren en de warme zonnestralen vaak een positieve uitwerking op onze gemoedsrust hebben, heeft een gereinigd lichaam ook een positieve gevolgen voor de geest. Door je lichaam te reinigen en doorstroming te creëren in de energiebanen, zal je merken dat je meer creativiteit, vriendelijkheid en flexibiliteit ontwikkelt en dat je makkelijker met frustraties en irritaties om kunt gaan.

En op die manier gaan we een frisse en vrolijke lente tegemoet!

 1. Ank Rotteveel
  9 april 2017 at 10:35

  Lieve Thérèse, wat een heerlijk optimistisch verhaal. Ik zal er mijn voordeel mee doen.
  Jou wens ik veel zon toe, Ank

  Reply
 2. José Koelewijn
  12 april 2017 at 09:33

  Alweer heel inspirerend dit stukje. O ja…. vroeger naar bed!

  Reply

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *